Epoxyplugg

Epoxyplugg


Lite förhöjda fukthalter runt några däcksgenomföringar så vi demonterade dessa i höstas och fräste ur balsa (ofta divinycell på nyare båtar) mellan under- och överlaminatet. För att låta däcket torka upp under vinter och vår.

Vi läste på grundligt innan vi satte igång. Man ska göra en s.k. epoxyplugg, inte första gången för oss, gjordes även på förra båten, en Ballad.

Namnkunniga experter på området anger i grova drag följande metod, något nerkortad version. Vi bemöter påståendena efter varje stycke med röd text.

De namnkunniga experterna är: Vi har hämtat information från de förekommande svenska böckerna i ämnet, samt från en båtbesiktningsman.

Fräs ur distansmaterialet med en vinklad spik, börja med kortare spik, sedan längre och längre (efter böjen, den horisontella delen).

Funkar inte så bra. Spiken går ibland av när den fastnar i distansmaterialet, i vårt fall balsa. En insexnyckel funkar bättre, men även 3 mm insex gick av. 


Bäst funkade det att börja med dremel och lämplig bit, sedan tog vi en böjda trallskruvar, böjda i skruvsstäd. Gick aldrig av. Kör borrmaskinen med reducerad fart. Dammsuga ur hålet med täta intervall när det lossnar distansmaterial.

Om torrt däck runt hålet, gör pluggen direkt, annars vänta till det blir torrt, kan ta ett halvår tex.
Att känna på balsa med fingret och inspektera visuellt ger en viss uppfattning, man bör även mäta med professionell fuktmätare. Vid större fuktskador gäller andra metoder.


Sätt en tejpbit på undersidan av däcket. Fyll sedan hålet uppifrån med epoxy.

Resultatet blir att tejpen lossnar och all epoxy hamnar nere i båten. Skulle ni ha osannolik tur och tejpen sitter kvar, så kommer den fastna i epoxyn när den härdar. Ofta har man innertak så det kanske inte gör något, men vi föredrar att inte ha silvertejp på undersidan för alltid.

Presenterar här en alternativ, fungerande metod

Om du är våghalsig och om litet hål på undersidan (M5 eller mindre), fäst en bit, 3-4 gånger större än hålet av West Systems 773-775 Peel Ply duk på en bit silvertejp, placera över hålet. Sätt dit ytterligare silvertejp. 

Peel Ply duk går enkelt att få bort från nästan härdad epoxy och ibland även från härdad epoxy. Den gör även att man ej behöver slipa innan man lägger på mer epoxy, vilket krävs med härdad epoxy. 

Fyll upp med epoxy från ovansidan. Avlägsna luftbubblor, fyll på efter ett tag då epoxyn runnit ut i distansmaterialet. Se upp för kabelrör mm, de bör pluggas med förtjockad epoxy, så epoxy inte rinner in där och ut någon annanstans. Sunt förnuft gäller, om det går åt orimiligt mycket - AVBRYT.



Om ej våghalsig, och alltid om större hål

Dag 1: laminera fast två lager glasfiberväv på undersidan av hålet, under däck. Sätt West Systems Peel Ply duk under det och silvertejp under Peel Ply duken som täcker den och fäster i däckets undersida runt om duken.
Dag 2: Ta försiktigt bort silvertejpen och ev Peel Ply duken.
Dag 3: Om du ej tog bort Peel Ply duken dag 2, gör det nu.
Dag 4: förtjocka epoxy till jordnötssmörs konsistens. Kleta fast detta ovanifrån, ovanpå glasfiberväven du laminerade fast dag 1. Inte så tjockt, det ska nå upp till övre kanten av underlaminatet och bara lite upp på kanterna runt om.
Dag 5. Låt det härda.
Dag 6. Blanda liten sats epoxy. Häll i lite epoxy uppifrån så det blir 1-2 mm tjocklek ovanpå den förtjockade epoxyn (dag 4). Var vaksam och skeptisk (står inte i böckerna!) och inspektera underifrån.
Dag 7. Om inga läckage, fyll upp hålen ända upp till ovansidan av övre laminatet, avlägsna luftbubblor med spik eller dylikt, fyll på mer efter en stund när det runnit ut i distansmaterialet alla skrymslen och vrår.
Dag 8- Låt det härda.
Dag 9. Nu kan du borra ett hål i centrum genom epoxypluggen. Montera genomgående bult, alltid bult med mutter på undersidan av sandwichlaminat. Aldrig träskruv från ovansidan = fuktskada. 


Applicera tätningsmedel, tex sikaflex.

Håller inte med. Sikaflex håller inte för alltid, kanske 10-20 år? Sedan läcker det! På vår +40 år gamla båt ser butyltejpen fortfarande ok ut och det är kruttorrt där det använts! Så vi använder butyltejp enligt vår guru och läromästares metod:
http://www.pbase.com/mainecruising/rebedding_hardware

Som han påpekar viktigt att efterdra lite varje dag, i flera dagar, utan att vrida bult eller brickan innanför muttern.
 

Silikon använder man inte på en båt!!! Möjligen runt diskhoar och liknande. Det håller max 2 år i marin miljö, om ens det, och är på alla tänkbara sätt fel val av tätningsmedel (se artikel ovan).
 

Oavsett vad man föredrar för tätning så kommer det inte kunna läcka in vatten i däcket/distansmaterialet, utan det rinner i värsta fall ner i båten. Tack vare epoxypluggen.



Från var båt. Här har varvet dragit fast färskvattengenomföringen med tre träskruvar rakt ner i sandwichlaminatet. En av skruvarna gick ner i ett PVC rör för kablar till lanternan i fören. Märkligt på en i övrigt välbyggd båt.

Det blev homogent epoxy under dessa tre hål, sedan tunn bult till undersidan av däcket där vi sätter mutter med bricka.

Uppifrån och ner appliceras butyltejp under försänkt bultskalle (det är försänkt i ovansidan på denna genomföring), under hela genomföringens fläns (det vita på däcket), i de tre försänkningarna i däcket i de tre bulthålen, och mellan mutterns bricka och däckets undersida. Viktigt att försänka på ovansidan så butyltejpen fyller ut ordentligt. Dra åt under flera dagar, endast muttern får röra sig. Medhjälpare uppe på däck får hålla fast bultskallen noga.

Kommentarer

Populära inlägg