Brunsbüttel till Cuxhaven

Två händelserika dagar!

De kan sammanfattas med orden: tidvatten, oväntat besök, Tyra anländer!

8 Juli 2018
Efter att ha legat inblåsta i Brunsbüttel i två dagar blev det äntligen fördelaktiga vindar för att gå ut i Elbe, till Cuxhaven.
Det gick ingen nöd på oss i Brunsbüttel 

 
Tidvattenpremiär för oss! Vi började med att gå in i sista slussen i Kielkanalen. Ställde mig på plattformen och tog förtampen i hand.
Slussning ut ur Kielkanalen
 
Plötsligt började vattnet stiga, så även plattformen, så åkte hiss upp ca 2 m. När det var klart öppnades slussportarna ut i Elbe. Vi gick ut en timme efter högvattenstånd, då strömmen då har vänt. Man seglar alltså på ebbfloden ut ur Elbe. Det var kul, vi gjorde tidvis 9,2 knop över grund, men 6,8 knop genom vattnet, dvs 2,4 knops medströms. Vi satte första revet när det började blåsa 11 m/s, vilket ökade hastigheten något, och minskade lutningen, då vi gick för bidevind.

På vägen ut blev vi anropade av ett tyskt lastfartyg. Saken är den att vi kryssade ut till Cuxhaven. Vi skulle precis slå (byta riktning, föra över seglen på andra sidan) när fartyget girade för oss. Han tyckte nog att vi skulle fortsätta vår kurs. Det hade inneburit att vi hade gått för nära land med risk för att stranda. Så vi slog. Då fick han gira igen. Vi hade ganska bra avstånd tyckte vi. Det är inga trafiksepareringszoner i Elbe floden på denna plats.

Han ropade upp oss och tyckte vi skulle "hålla kurs", vi svarade artigt och ursäktade oss. Meningslöst att förklara seglingens principer på VHF radion, och man ska hålla sig väl med yrkessjöfarten anser vi. Så bra det är med AIS. Kaptenen kunde se vårt namn och anropssignal och kunde enklare ropa upp oss. Skulle inte kunna tänka oss segla utan AIS transponder (transponder = sändare och mottagare).

Har ibland tänkt på den saken när vi har seglat längre överfarter. Att inte ha AIS transponder är ju lite farligt? Man sitter inte och stirrar på vattnet på överfarter och står inte till rors hela tiden. Man kollar upp lite ibland, autopiloten eller vindrodret är aktiverade, och så har man plottern inställd så den larmar om det kommer ett fartyg närmare än 2 sjömil tex. Skulle det komma nån havskajak eller liten segelbåt, utan AIS, så kan det nog finnas risk att de inte upptäcks så enkelt.

Vi hade umgåtts lite med ett holländskt par i båten intill där vi låg i Brunsbüttel. Av en slump träffade vi dem på stan i Cuxhaven lite senare. De hade hört radiokonversationen och tyckte den var roande. De har gett oss många tips om tidvattensegling (de har ju vanan!). Det handlar om planering och timing, samt kunskap. Inte idealiskt att segla medströms om man har hård vind mot sig, blir jobbig sjö. Men ibland oundvikligt på längre passager.

Cuxhaven Marina


Väl framme i Cuxhaven fick vi besök av familjen Eronn, ett väldigt trevligt besök! De bilsemestrade i samma trakter visade det sig. Det blev intag av tysk "sekt", middag i båten och utbyte av erfarenheter då de är erfarna långfärdsseglare.


9 Juli 2018
Vi hade lite IT-problem också. Inte ombord utan med SAS och GPS navigatorer. Jag skulle ta morgontåget från Cuxhaven till Hamburgs flygplats för att hämta Tyra. Fick ett SMS mitt i natten att flyget var inställt. Ingen mer info. Gick då in under "mina bokningar" på deras hemsida. Allt såg normalt ut! Kommunicerar deras interna system inte med varandra? Borde stå "inställt" där med?

Så vid femtiden på morgonen kom ett SMS där det stod att flyget var ombokat till kvällen istället, nästa avgång. Försökte avboka tågbiljetten men lyckades nog inte. Problemet var att sista tåget tillbaka från Hamburgs flygplats till Cuxhaven gick för tidigt, så fick tag på en hyrbil och bokade den. Ska bli intressant att se om man kan få utläggen betalda av SAS.

På tillbakavägen från flygplatsen routade den tyska navigatorn i hyrbilen en annan rutt, via Elbe färjan. När jag ankom 23:22 insåg jag att den slutade gå 22:30. Verifierade med Google Maps på min iPhone. Även den tyckte det var en bra rutt.

Efter att ha krånglat med den tyska bilnavigatorn och Google Maps appen i fem minuter startade jag Waze appen på mobilen. Den tyckte via Bremen. Det visade sig vara den snabbaste rutten då det är fri fart på Autobahn! Hemresan tog tack vare omvägen till färjan dryga 3,5 h istället för knappt 2 h. Nåväl, har i alla fall skickat lite feedback till Google Maps, hoppas de integrerar kartdata med färjornas tidtabeller i framtiden.

Nästa inlägg handlar om segling i Nordsjön, tidvatten, Frisiska öar och annat. En förhandstitt får ni här:

Vad såg Tyra? Svaret kommer i nästa inlägg.

Kommentarer

Populära inlägg